سفارش تبلیغ
صبا ویژن
گچساران- منطقه نفتخیز گچساران در سالهای 1302 و 1303 هجری شمسی مورد مطالعه قرار گرفت و در سال 1310 عملیات حفاری آن برای چندمین بار آغاز شد و پس از حفر چاههای بسیار در لایه آسماری میزان تولید نفت به 21 هزار بشکه در روز رسید. برنامه های حفاری تا قبل از ملی شدن صنعت نفت ادامه یافت و در این مدت به 16 حلقه چاه و 60 هزار بشکه نفت در روز افزایش یافت. پس از ملی شدن صنعت نفت، شرکت اکتشاف و تولید نفت ایران در سالهای 36 و 1335 عملیات حفاری را بار دیگر در این منطقه آغاز کرد. این برنامه نیز تا سال 1345 ادامه داشت و تعداد چاههای حفاری شده به 46 حلقه افزایش یافت. 
براساس این گزارش، میدان نفتی گچساران در فاصله 220 کیلومتری جنوب شرقی اهواز قرار گرفته و شامل سازندهای شکاف دار کربناتی آسماری و بنگستان بوده که در جهت عمومی شمال غربی، جنوب شرقی طاقدیس های میادین نفتی جنوب ایران واقع شده است. این میدان طاقدیسی بطول حدود 70 کیلومتر و عرض 6 تا 15 کیلومتر است. تولید عمده نفت از سازند آسماری این میدان صورت می گیرد که عمدتا از سنگهای کربناتی تشکیل گردیده است. گفتنی است، تولید از مخزن از سال 1318 با چاه شماره 13 آغاز گردید. حجم نفت در جای مخزن در سال 1356 بالغ بر 46/3میلیارد بشکه تخمین زده شده است. تاریخچه تولید از مخزن بیانگر آن است که میزان تولید روزانه همواره افزایش داشته و در سال 1355 به حداکثر میزان خود بالغ بر 1180 هزار بشکه در روز رسیده است. تزریق گاز در مخزن از سال 1356 آغاز گردیده که هم اکنون نیز با میزان تزریق بیش از یکهزار میلیون فوت مکعب در روز از طریق 16 حلقه چاه تزریقی ادامه دارد.
این گزارش می افزاید:  شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران بر اساس سیاستها و برنامه های وزارت نفت مبنی بر ایجاد کیفیت و تحول در نحوه اداره فعالیتهای مبتنی بر سیاست شکل گیری بنگاههای اقتصادی و بمنظور کارائی و اثر بخشی سازمانها و همچنین ایجاد بهره جوئی از فنآوری و آماده سازی بستر لازم برای مدیریت در جهت ارتقای سطح کیفی و کمی صنعت نفت بعنوان یکی از شرکتهای فرعی تابعه شرکت ملی مناطق نفت خیز در سال 78 تشکیل گردید. این شرکت به لحاظ موقعیت ممتاز جغرافیائی و گستردگی آن در استانهای کهگیلویه و بویر احمد، فارس، بوشهر، خوزستان و اصفهان از ویژگی خاصی برخوردار است و فعلا دارای توانائی تولید 736 هزار بشکه در روز از میادین فعال گچساران، بی بی حکمیه، رگ سفید2 ،پازنان2، بینک ،گلخاری ، نرگسی، چلینگر، گرنگان، سباهمکان و سولابدر می باشد و همچنین مسئولیت توسعه و تولید از میادین نفتی تحت برنامه خویز، کیلورکریم، زاغه، رودک و چهاربیشه با ظرفیت مجاز تولید 17 هزار بشکه در روز را نیز بر عهده دارد. 
برپایه این گزارش، بزرگترین میدان نفتی این شرکت، میدان گچساران می باشد که با ابعاد 70 کیلومتر طول و 6 تا 15 کیلومتر عرض یکی از بزرگترین مخازن کربناتی ایران می باشد. این مخزن طی سالهای 1302 و 1303 هجری شمسی مورد مطالعه قرار گرفت و پس از حفاری تعدادی چاه در سال 1316 با تولید از چاه شماره3 با میزان 26 هزار بشکه در روز آغاز گردید. بر اساس مطالعات انجام شده بمنظور تثبیت فشار مبنای نفت بر روی 143 بار تزریق گاز در این مخزن با هدف رعایت نسبت تزریق 1600 میلیون فوت مکعب به ازای هر بشکه نفت تولیدی از سال 1365 آغاز و هم اکنون به دلیل پائین بودن فشار مبنای نفت تزریق گاز در 16 حلقه چاه با نسبت حدود 2000 فوت مکعب گاز به ازای هر بشکه نفت تولیدی ادامه دارد.
گفتنی است ، شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران به لحاظ موقعیت ممتاز جغرافیایی و گستردگی آن در استانهای کهگیلویه و بویر احمد، فارس، بوشهر، خوزستان و اصفهان از ویژگی خاصی برخوردار است. این شرکت با توان تولیدی بیش از 750 هزار بشکه در روز نفت از حدود 320 حلقه چاه تولیدی یکی از شرکتهای فرعی تابع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بشمار می رود. عمده چاههای تحت مسئولیت این شرکت در مخازن نفتی گچساران، بی بی حکیمه، رگ سفید، پازنان، گلخاری، بینک، چلینگر، نرگسی، گرنگان، کیلورکریم، سولابدر، سیاهمکان، خویز، رودک، زاغه، چهاربیشه و کوه کاکی حفاری شده اند. 
براساس این گزارش، از میان 10 حوزه نفتی در مدار تولید تحت مسئولیت این شرکت هم اکنون مخزن گچساران با تولید روزانه 500 هزار بشکه در روز بیشترین و مخزن سیاهمکان با تولید 4 هزار بشکه در روز کمترین سهم تولیدی نفت را بعهده دارند. 
شایان ذکر است، این شرکت مسئولیت راهبری 10 واحد بهره برداری، 3 واحد نمکزدائی، 11 ایستگاه تقویت فشار، 3 کارخانه گاز و گاز مایع (کارخانه های 1200 و 1300 در حال احداث می باشند) منطقه تفکیک گاز پازنان، سیسستم گاز آغار / دالان، 90 مجموعه تفکیک سرچاهها، 5 آزمایشگاه شیمیایی، 5 کارخانه آبرسانی با ظرفیت حدودا 32500 متر مکعب در روز، قریب 200 کیلومتر طول خط آبرسانی، 600 کیلومتر طول خطوط انتقال و توزیع برق، 10 مولد برق اضطراری به قدرت 9 مگاوات، 105 دستگاه توربوالکتروپمپ مخصوص نفت خام، 41 دستگاه توربوکمپرسور و 22 دستگاه الکتروکمپرسور و حدود 3373 کیلومتر خطوط لوله جریانی و انتقال نفت و گاز در اندازه های 4 اینچ تا 46 اینچ از اهم واحدها و تاسیسات این شرکت به شمار می رود. 
این گزارش حا کیست، از کل نفت تولیدی مخازن شرکت، روزانه حدود 50 هزار بشکه نفت به پالایشگاه شیراز ارسال شده و مابقی به پایانه صادراتی جزیره خارک ارسال می گردد. شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با مجموعه تاسیسات و واحدها تابعه و در اختیارداشتن 3227 نفر شاغل در بخشهای عملیاتی و پشتیبانی، بیش از 25 هزار بشکه نفت خام کشور را تولید می کند. ذخائر عظیم گازی نیز در منطقه از موقعیت ممتازی برخوردار بوده و محل مناسبی برای ایجاد صنایع جانبی می باشد.
براساس این گزارش، تولید انباشتی از مخازن تحت مسئولیت این شرکت تا پایان سال 78 برابر 13/0278 میلیارد بشکه نفت بوده که 8/163 میلیارد بشکه آن متعلق به مخزن گچساران می باشد. حجم نفت در جای اولیه 104616میلیون بشکه از مجموع 41 میدان در مدار تولید، برنامه شده و برنامه نشده بود که با 19384 میلیون بشکه بازیافت اولیه مورد انتظار، تولید مجاز تا یک میلیون و هفت هزار بشکه در روز را امکان پذیر می سازد. تزریق گاز در مخازن گچساران وبی بی حکیمه بطور متوسط روزانه 5111 میلیون فوت مکعب صورت می پذیرد که حدودا 1115 میلیون فوت مکعب آن از طریق گاز همراه مخازن فوق و 830 میلیون فوت مکعب آن از مخزن پازنان تامین می گردد.  
گفتنی است شهرستان گچساران متشکل از دو شهر به نام های دوگنبدان و باشت و از دو بخش مرکزی و باشت و 6 دهستان تشکیل شده است. شهرستان گچساران به دلیل وجود معادن نفتی یکی از مهمترین مراکز استخراج و بهره برداری نفت کشور به شمار می رود و دارای اهمیت و اعتبار ویژه ای است.



تاریخ : جمعه 86/12/3 | 7:20 عصر | نویسنده : هادی خادمی | نظر